De vele levens van het voormalig Kuuroord Laag-Soeren

boek

Auteur Kees van der Wiel
Fotografie diverse
Uitvoering full colour, hardcover
ISBN 978-90-78115-62-5
Ontwerp Gert Jonker BNO
Formaat 24 x 28 cm
Aantal pagina's 160
Uitgave Diepenmaat Uitgeverij & Ontwerpbureau
Opdrachtgever Stichting Cultureel Genootschap De Veluwezoom
Prijs 2495

Beschrijving

Een verhaal van natuur, vakantiepret,
helend water en ijle gedachten Het huidige Landgoed Laag Soeren dankt zijn ontstaan aan de steenrijke negentiende-eeuwse bankier Jut van Breukelerwaard. Geplaagd door jicht ontdekte hij in Tsjechië de watergeneeskunde. Sindsdien wilde hij zijn vermogen inzetten om de mensheid met bronwater te genezen. Van casino’s en alcohol
moest hij niets hebben. Zijn kuuroord mocht onder geen beding ontaarden in een ‘herberg van weelde’. Ook tegen pillen en ‘allopatisch’ opgeleide geneesheren voerde de bankier zijn leven lang een verbeten strijd. Die obsessief beleden principes stonden twintig jaar lang de totstandkoming van zijn droom in de weg. Pas na Juts dood kon het badhuis tot bloei komen. In de niet erg rijke traditie in Nederland op dat punt heeft het kuuroord een bijzondere plaats ingenomen. In de Tweede Wereldoorlog werd de instelling gevorderd door de Duitse bezetters. Zij maakten er een revalidatiecentrum voor Oostfrontstrijders van. Na de oorlog werd het een vakantieoord voor bankbedienden. Geluk rond een betonnen zwembad in het bos was toen nog heel gewoon. Veel exvakantiegangers hebben daar nog altijd warme herinneringen aan.
Daarna is het oude badhuis twee decennia een meditatiecentrum geweest voor de aanhangers van de Maharishi Maresh Yogi. Zij brachten er het ‘yogisch vliegen’ in praktijk. In de beginjaren trok dat zoveel publiek dat de hele tuin tijdens de zomerfestivals vol stond met kampeerders. De schrijver heeft van deze soms curieuze, maar ook heel huiselijke geschiedenis een bijzonder boek weten te maken. Met vele illustraties is dit ook een heel aantrekkelijk kijkboek geworden.

Stadsgezichten

Voor de detail handel verkopen wij ook kaarten van meer dan 100 plaatsen in Nederland.